Selectează o Pagină

Recenta blocare a accesului la rețeaua de socializare Facebook făcută de IT-iștii din Ministerul Justiției deschide un capitol extrem de urât al confruntării din ce în ce mai intense dintre oamenii care își au valorile acasă și adunătura de penali fără scrupule care conduc acum România.

Întrucât se pare că momentul în care o posibilă blocare la nivel național a accesului la rețeaua Facebook devine o tristă și apropiată realitate, iată cum poate fi ocolită cu ușurință această potențiala măsură. Tot ceea ce trebuie să faceți este să urmați pașii de mai jos.

Acces de pe desktop / laptop

 1. Descărcați aplicația Tor (un browser securizat conceput special pentru a naviga pe Internetul ascuns, cunoscut sub numele de Dark sau Deep Web). Acest lucru îl puteți face de pe pagina oficială a proiectului Tor, găzduită pe un server din Internetul „la vedere”:
  https://www.torproject.org/download/download.
  Citiți cu atenție instrucțiunile de pe această pagină și urmați-le întocmai.
  O dată browserul Tor instalat, sunteți capabili să navigați și prin paginile Deep Web-ului.
 2. Accesați din browser-ul Tor link-ul Facebook din Deep Web la adresa:
  https://www.facebookcorewwwi.onion/.
  Nu încercați să faceți acest lucru cu un browser normal, pentru că pagina nu va fi afișată.
 3. Din rațiuni de securitate, contul dumneavoastră Facebook va fi temporar blocat până vă veți confirma identitatea. Nu vă panicați! Deblocarea poate fi făcută în 3 feluri, fie folosind telefonul, fie identificând fotografii ale prietenilor, fie identificând dintr-o listă de 10-15 prieteni pe 5 dintre ei cu care ați schimbat mesaje în ultimele săptămâni. Personal, recomand penultima și ultima variantă.
  În același timp, dacă aveți instalată aplicația Facebook pe telefonul mobil, aceasta va afișa un mesaj în care sunteți somat să vă schimbați parola, ceea ce este obligatoriu.
 4. Facebook-ul accesat la adresa de mai sus vă va direcționa din nou spre pagina de login, unde va trebui să introduceți numele de utilizator și noua parolă. Felicitări, v-ați conectat la Facebook prin rețeaua Tor, care a fost special concepută pentru a ocoli cenzura guvernamentală.
 5. Important: este bine, dar nu obligatoriu, să folosiți rețeaua Tor împreună cu un VPN (Virtual Private Network), pentru a fi 100% siguri că furnizorul de internet (în cazul în care și el devine corupt precum actualul guvern) nu vă spionează activitatea online.

Acces de pe tabletă/mobil (Android)

 1. Descărcați și instalați aplicația gratuită Orbot de pe platforma Google Play. Urmați pas cu pas instrucțiunile prezentate pe pagina oficială a proiectului.
 2. Pașii următori sunt identici cu cei de la capitolul anterior (acces de pe desktop). Nu folosiți aplicația Facebook, ci accesați Facebook la adresa
  https://www.facebookcorewwwi.onion/,
  folosind browserul Tor instalat pe mobil.

Acces de pe tabletă/mobil (iOS)

Pentru cei care sunt posesorii unui smartphone care rulează sistemul de operare iOS (oare de ce???), instrucțiunile de instalare a Onion Browser-ului (variantă a browserului Tor) se găsesc la
https://itunes.apple.com/us/app/onion-browser/id519296448?mt=8,
iar instrucțiunile utilizarea Facebook cu link-ul din Deep Web se face exact ca mai sus.

Am speranța că acest articol este doar unul de lărgire a culturii generale în IT și că nu va fi niciodată nevoie ca cetățenii României care (încă) mai locuiesc în țară să recurgă la astfel de metode pentru a putea socializa, a plănui proteste și a se organiza pentru răsturnarea mafiei guvernamentale.

Pin It on Pinterest